احیای موهای از دست رفته با کاشت مو:
کاشت مو یک روش محبوب برای احیای موهای از دست رفته شناخته می شود.
موهای پرپشت نه تنها زیبایی را افزایش میدهند بلکه تاثیر زیادی بر اعتماد به نفس فرد دارند. به همین دلیل، تعداد زیادی از مردم به دنبال روشهای کاشت مو هستند. این مقاله به بررسی روشهای مختلف کاشت مو، مزایا و ویژگی های آنها میپردازد. در سالهای اخیر، تقاضای کاشت مو در ایران به طرز چشمگیری افزایش یافته است.
طبق آمارهای منتشر شده، حدود 30% از مردان و 20% از زنان در ایران از کمپشتی مو رنج میبرند و به دنبال حل این مشکل هستند.
کاشت مو به معنای انتقال موهای سالم از یک ناحیه به ناخواسته طاس یا نازک در ناحیه دیگر است. این روش به عنوان یکی از مولفههای اصلی در صنعت زیبایی و زیباسازی شناخته میشود.
روشهای کاشت مو
- کاشت مو به روش FUT
- کاشت مو به روش FIT
- کاشت مو به روش ترکیبیFUT و FIT
- کاشت مو به روش BHT
- کاشت مو به روش SUT
- سلول های بنیادی FCI
- کاشت مو به روش safer
- روش FUT :
کاشت مو با این روش یکی از قدیمی ترین روش های کاشت می باشد. در کاشت مو به روش FUT یا روش پیوند واحد فولیکولی (Follicular unit transplant) از میکروسکوپ های پرتوان استفاده می شود.
شیوه کار در روش FUT به این صورت است که ابتدا میزان کمی مو از ناحیه اهدا کننده (معمولا در پشت سر) جدا شده و تحت بزرگنمایی میکروسکوپ، گرافت هایی ایجاد می شود که این گروه بندی های طبیعی را بدون تغییر نگه می دارند.
برداشت مو با یک نوار کوچک از ناحیه پشت سر که معمولا تحت بی حسی موضعی است انجام می شود و حاوی ۱۵۰۰ تا ۲۵۰۰ گرافت است که شامل ۷۰۰۰ تا ۹۰۰۰ تار مو می باشد. پس از این مرحله گرافت ها در برش های ریز ناحیه ریزش مو در توزیعی که شبیه رشد موی طبیعی فرد است، قرار داده می شوند. روش FUT به محدود شدن ایجاد جای زخم در ناحیه اهدا کننده کمک می کند، زیرا به مو این امکان را می دهد تا از جای زخم رشد کند و نمایان بودن آن را به حداقل برساند.
- مزایای روش FUT :
از مزایای این روش می توان به قابل رؤیت نبودن محل کاشت و همچنین طبیعی بودن ظاهر موها و عدم فرورفتگی یا برجستگی پوست سر اشاره کرد. در این روش همچنین کیفیت گرافت ها برای کاشت مجدد حفظ می شود، امکان برداشت تعداد زیادی فولیکول بهطور همزمان و هزینه کمتر نسبت به روشهای دیگر
- معایب کاشت مو به روش FUT :
از معایب این روش می توان به کم شدن حجم بانک مو اشاره کرد به نحوی که در مراحل بعدی برای پیوند مجدد مو بیش از یک یا حداکثر دو بار دیگر نمی توان از بانک موی فرد برای ایجاد تراکم استفاده کرد. خونریزی،تورم سر و صورت، نیاز به برش و بخیه در ناحیه برداشت، درد در محل برش و در نهایت زمان بهبودی نسبتاً طولانی از دیگر معایب روش FUT است. همچنین کاشت مو به روش FUT باعث محدودیت انجام کاشت مو در کسانی است که پوست سرشان قابلیت کشیده شدن را ندارد یا در مراحل اولیه ریزش مو قرار دارند.
- کاشت مو به روش FIT :
یکی دیگر از روش های کاشت مو متد FIT است. به این روش کاشت FUE نیز گفته می شود. در این روش به وسیله پانچ از ناحیه بانک مو، که معمولاً از پشت سر و بالای گوش ها انتخاب می شود، عمل برداشت مو انجام می شود.
این روش از برخی جهات مانند روش FUT است، یعنی با بوجود آوردن شکاف های ریز این گرافت ها کاشته می شوند.
این تکنیک معمولاً مناسب افرادی است که ناحیه کاشت موی محدود و کوچکی دارند و یا نیازمند کاشت مو در قسمت های محدودی مثل ابرو، صورت و محل زخم های قدیمی هستند.
- مزایای کاشت مو به روش FIT :
کاشت مو به روش FIT بدون عمل جراحی بوده و درد کمی دارد. همچنین در این روش خونریزی بسیار کم بوده و نیازی به پانسمان ندارد. از دیگر مزایای این روش از بین رفتن جای زخم و برداشتن تعداد فولیکولهای موی بیشتر در جلسات متوالی است.
- معایب روش FIT :
هزینه این روش تقریبا زیاد است و از آنجایی که برداشتن فولیکول های مو با پانچ انجام میشود، احتمال آسیب دیدن بخش زنده ریشه مو زیاد است. در این روش در هر جلسه می توان تعداد محدودی فولیکول برداشت و به همین دلیل تعداد جلسات بیشتری برای کاشت مو نیاز است. با توجه به طولانی بودن روند کار در این روش، احتمال آسیب دیدن گرافت ها و خشک شدن آنها زیاد است.
- کاشت مو به روش ترکیبی FIT و FUT :
از دیگر روش های کاشت مو ، ترکیب دو روش FIT و FUT است که در مواردی بسیار مؤثر است.
در کاشت مو به روش ترکیبی با تشخیص پزشک از هر دو روش FIT و FUT جهت انتقال فولیکول های مو استفاده می شود. البته انتخاب روش مناسب به وضعیت موهای فرد بستگی دارد و لزوماً استفاده از روش ترکیبی برای همه مناسب نمی باشد.
در طاسی های وسیع حدود ۲۵۰۰ تا ۴۰۰۰ گرافت یعنی چیزی بین ۵۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ تار مو لازم است تا طاسی از بین برود.
کاشت این تعداد مو فقط با روش جراحی FUT انجام می شود و مستلزم برداشتن نواری پهن از پشت سر بیمار است که جای این عمل به صورت زشتی تا آخر عمر برای بیمار باقی می ماند.
· کاشت مو به روش BHT :
یکی از روش های کاشت، BHT یا Body Hair Transplant نام دارد و به معنی انتقال مو از بدن به سر می باشد. در این روش به جای برداشت مو از ناحیه پشت سر از موهای بدن در نواحی مختلف مانند سینه، کمر، ران، کتف ها و یا هر جایی از بدن که بتوان از آنجا مو برداشت کرد به روش پانچ مو برداشت می شود و موی برداشت شده در قسمت مورد نیاز کاشت می شود.
کاشت مو به روش BHT برای کسانی توصیه می شود که بانک مو کافی در قسمت پشت سر و بالای گردن ندارند و ناچارا پزشک مجبور به انتقال مو از بدن می باشد.
این روش عوارض و معایبی داشت و بازدهی لازم و نتایج عالی را در بر نداشت زیرا جنس و حالت گیری موهای بدن با موهای سر کمی متفاوت است.
توجه کنید که صرفا پر بودن موهای بدن معیار مناسبی برای استفاده از این روش نمی باشد، ابتدا باید وضعیت ریشه، جنس و حالت گیری موهای بدن توسط پزشک بررسی گردد و در صورت تایید از این روش کاشت مو استفاده نمود. بهتر است از این روش کاشت به عنوان روشی مکمل استفاده کرد زیرا به تنهایی نتیجه جالبی از آن حاصل نمی شود.
· کاشت مو به روش SUT :
یکی از بهترین روش های کاشت مو در حال حاضر روش SUT است. این روش دارای کمترین عوارض است و ماندگاری بالایی دارد.
بر خلاف روش های قبلی که عمل به صورت دستی انجام می شوند، کاشت مو به روش SUT با دستگاه اتوماتیک انجام می شود یعنی برداشت گرافت ها از پشت سر توسط دستگاه اتوماتیک انجام می شود به این دلیل که در برداشت توسط تکنسین ممکن است خطای انسانی رخ دهد و این امر باعث از بین رفتن بانک موی فرد می شود.
در این روش می توان در یک جلسه ۱۴۰۰۰ تاری موی واقعی را برداشت و سپس کاشت کرد.
· مزایای کاشت مو به روش SUT :
روش SUT با بی حسی موضعی انجام میشود و هیچگونه دردی ندارد. به دلیل پانچ لیزری فولیکول های مو تخریب نمی شوند.
مزیت دیگر این روش سرعت بالای انجام کار است به نحوی که در هر جلسه حداقل ده هزار فولیکول مو از نقاط مختلف بدن منتقل میشوند و به همین دلیل برخلاف روشهای دیگر، معمولاً کاشت مو به روش SUT در یک جلسه انجام میشود.
در این روش خط رویش طبیعی بوده و بخاطر عدم دخالت دست بهداشت کاملاً رعایت می شود.
- سلول های بنیادی FCI
در این روش فولیکولهای استخراج شده از بانک مو به آزمایشگاه ارسال میشوند تا سلولهای بنیادی آنها جداسازی و در شرایط کنترل شده تکثیر شوند. این سلولها قادرند به فولیکولهای جدید تبدیل شده و رشد مو را در نواحی کم مو ایجاد کنند. پس از تکثیر، سلولهای بنیادی به ناحیه گیرنده تزریق میشوند. این تزریقها به دقت و با استفاده از میکرونیدلها انجام میشود تا کمترین آسیب به پوست وارد شود و نتایج طبیعی حاصل گردد.
این روش در مرحله تئوری قرار دارد.
- کاشت مو به روش safer
یک روش کاشت مو به صورت اتوماتیک است که بسیار شبیه به متد کاشت مو به روش FIT است؛ با این تفاوت که در روش safer استخراج گرافت های مو از پشت سر، به طور اتوماتیک و توسط دستگاه بدون دخالت دست انجام می شود. این دستگاه omnigraft نام دارد و ساخت فرانسه است.
- مزایا روش SAFER
کاهش آسیب فولیکول مو
سرعت بالاتر
عوارض کم تر
- معایب روش SAFER
در برخی از موارد ممکن است در فرایند استخراج فولیکول های مو، آسیب هایی جزئی وارد شده به بخش اهدا کننده، سبب تورم، قرمزی و التهابات پوستی شود.
چند سال پس از کاشت مو به این روش و استفاده از دستگاه مشخص شد که استفاده از این دستگاه معایب و عوارض زیادی دارد و به همین جهت انجمن متخصصان پوست ایران طی نامه ای ممنوعیت این دستگاه را به دلیل زیان آور بودن برای افرادی که تحت عمل پیوند مو قرار میگیرند اعلام نمود و دیگر از این روش در ایران استفاده نمی شود.
نتیجهگیری
تصمیمگیری آگاهانه برای کاشت مو
کاشت مو به عنوان یک راهکار مؤثر برای بازگرداندن موهای از دست رفته میتواند مزایا و معایب خاص خود را داشته باشد. در نظر گرفتن این نکات و مشاوره با پزشک متخصص قبل از هر گونه اقدام بسیار ضروری است. با انتخاب روش و کلینیک مناسب، میتوانید به نتایج دلخواه دست یابید.
کاشت مو میتواند به طرز قابل توجهی بر روی سلامت روان فرد تاثیر بگذارد. طبق تحقیقات انجام شده، 75% از افرادی که کاشت مو را انجام دادهاند احساس بهتری دارند.